Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Skwalan (Squalane)

Strona główna » Blog » Skwalan (Squalane)

Skwalan to organiczny związek chemiczny, nasycona postać skwalenu, który stanowi składniki płaszcza lipidowego skóry. Pełni zatem funkcję ochronną w skórze. Oprócz składnika ludzkiego sebum jest to również surowiec kosmetyczny pozyskiwany z powszechnie dostępnych roślin (np. trzciny cukrowej lub oliwy). Jest płynny, uznawany za lekki, suchy olej, dzięki czemu nie zostawia tłustej warstwy. Skwalan nie ma właściwości komedogennych, czyli nie zatyka porów ani nie przyczynia się do powstawania zaskórników czy wyprysków. Z tego powodu świetnie nadaje się do pielęgnacji skóry alergicznej, wrażliwej i problematycznej.

SkwalanSkwalan na worki pod oczami i inne jego właściwości

Skwalan na worki pod oczami działa także na inne problemy skórne. W związku z tym jest szeroko stosowany w pielęgnacji skóry.

Wśród podstawowych jego właściwości wymienia się:

  • prawidłowe nawodnienie skóry, będąc składnikiem spoiwa międzykomórkowego, gwarantuje ciekłą konsystencję warstwy wodno- lipidowej,
  • poprawa miękkości i elastyczności skóry. Ponadto chroni przed parowaniem wody,
  • zabezpieczanie przed wpływem czynników zewnętrznych (promieniowanie UV, czynniki środowiskowe),
  • działanie grzybobójcze, antybakteryjne,
  • nawilżające, natłuszczające,
  • zwiększa skuteczność witaminy A i E oraz koenzymu Q10, co poprawia zdolność likwidacji zmarszczek pod oczami,
  • wspieranie bariery lididowej,
  • antyoksydacyjne, czyli niweluje wolne rodniki,
  • przyspieszanie przenikania składników aktywnych w głąb skóry dzięki podobieństwu do cząsteczek wody,
  • wykazuje zdolność utrwalania zapachów,
  • pobudzanie gojenia drobnych ran i stanów zapalnych,
  • hipoalergiczny. Nie podrażnia ani nie uczula, przez co jest idealny dla alergików,
  • mały stopień komedogenności (nie powoduje zatykania porów).
Krem na worki pod oczami Garisell Eye

GARISELL EYE
KREM POD OCZY NA WORKI ZE SKWALANEM W SKŁADZIEZAMÓW

Skwalan – zastosowanie w przemyśle kosmetycznym

Skwalan, ze względu na swoje specyficzne właściwości, cieszy się szerokim zastosowaniem w branży kosmetycznej. Jako bazowy składnik wielu kosmetyków przyczynia się do ich zwiększonej skuteczności. Dodawany jest między innymi do preparatów do włosów (np. odżywek, masek, olejków).

Poznaj domowe sposoby na worki pod oczami

Szczególne zastosowanie skwalan znalazł jednak w produkcji kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry pod oczami. Właśnie za sprawą swojego delikatnego działania.

Stosowany jest zatem w kremach nawilżających, przeciwzmarszczkowych, a także serum do twarzy. Można go aplikować w czystej postaci na miejsce, które szczególnie potrzebują rewitalizacji. Co więcej, dodawany jest jako składnik kremów ochronnych na zimę, a także pomadek do ust czy lotionów. Znajduje również zastosowanie jako składnik olejków do masażu, a także olejki oczyszczających do twarzy.

Skwalan – skąd pochodzi i jak jest otrzymywany?

Skwalan jest przykładem typowego składnika, który pomimo naturalnej obecności w ludzkiej skórze powinien być dostarczany z zewnątrz, zwłaszcza po ukończeniu 25. roku życia. Stosowany w przemyśle kosmetycznych pozyskiwany jest jednak w laboratoriach poprzez ekstrakcję z roślin, najczęściej z oliwy z oliwek, która stanowi nasyconą postać skwalenu, inaczej zwaną nienasyconym węglowodorem alifatycznym.

Uwaga!

TERAZ na stronie garisell.pl na hasło rabat10 otrzymasz 10% rabatu na krem na worki pod oczami Garisell Eye. Kliknij i sprawdź!


Bibliografia

1. Glaser D.A., Anti-aging products and cosmeceuticals, 2004
2. Jurkowska S., Surowce kosmetyczne, 2005

9 głosów

Komentarze

marysia - 2021-05-20 10:26:23

jezeli twoje pytanie jest aktualne to skwalan znajduje sie na 3 miejscu i wyprzeda go tylko woda i olejek ze slodkich migdalow 🥰

Naomi - 2021-04-23 00:09:15

Kiedy on jest użyteczny w kosmetyku? Zastanawiam się czy w garisell on też jest jakoś dobrze ułożony.. Chodzi mi o to ile mniej więcej jest tego w proporcjach w nim. Na tyle by zadziałać na skórę pod oczami?

Emila - 2021-02-07 15:29:59

Sprawdzilam w internecie i faktycznie jest. Ogolnie polecam bo jest bardzo dobry dla skory w ogole.

BUBA MARA - 2021-01-18 21:25:42

Dziwnie brzmi ta nazwa xD Nie powiedzialabym ze skwalan jest pochodzenia roslinnego patrzac na nazwe. Serio nie kojarze ale faktycznie widze ze jest cos takiego xD

Opinie o Garisell Eye - od naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊