Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Bisabolol (Bisabolol)

Strona główna » Blog » Bisabolol (Bisabolol)

Bisabolol to przydatny związek czynny, który znajduje szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej. Ponadto wykorzystywany jest również w leczeniu schorzeń układu trawiennego. Rozpuszczalny jest w etanolu i olejach. Dostępny jest jako składnik ekstraktu z rumianku, olejku lawendowego, niektórych rodzajów szałwii, a nawet pączkach topoli (ale w mniejszych ilościach). Bisabolol to związek chemiczny, który można zapisać jako C15H26O, czyli monocykliczny alkohol seskwiterpenowy. Jak działa? Gdzie jest stosowany?

BisabololBisabolol na worki pod oczami i inne właściwości

Bisabolol znajduje zastosowanie jako składnik aktywny preparatów kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji skóry, np. worków pod oczami, a także cery trądzikowej.

Dzieje się tak, ponieważ wykazuje szereg korzystnych dla skóry właściwości, w tym:

  • antybakteryjnych. Niweluje bakterie, które są odpowiedzialne za tworzenie się stanów zapalnych na skórze,
  • stymulacja procesów regeneracyjnych. Przyspiesza gojenie się stanów zapalnych oraz podrażnień skóry,
  • neutralizuje pracę gruczołów łojowych. Ogranicza ilość wydzielanego sebum, a tym samym obniża ryzyko tworzenia się stanów zapalnych i nieestetycznego błyszczenia skóry. Ponadto obniża nadmierny rozrost naskórka, co wspomaga kurację antytrądzikową,
  • łagodzi podrażnienia, stany zapalne, a także stymuluje regenerację uszkodzonej tkanki skórnej.

Co więcej, bisabolol wykazuje korzystne działanie na poparzoną słońcem skórę. Jednocześnie poprawia wchłanialność składników aktywnych zawartych w innych preparatach kosmetycznych.

Zobacz jak dbać o skórę pod oczami

Krem na worki pod oczami Garisell Eye

GARISELL EYE
KREM POD OCZY Z BISABOLOLEM W SKŁADZIEZAMÓW

Bisabolol – zastosowanie

Bisabolol to związek chemiczny, który znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, ponieważ jest dobrze tolerowany przez skórę. Wykorzystywany jest zatem zarówno w produkcji kosmetyków dla dzieci, jak i dorosłych. Wyjątkowy skład chemiczny sprawia, że ma różnorodne zastosowanie w świecie kosmetycznym, ale też medycznym. W związku z tym stanowi popularny składnik preparatów do pielęgnacji skóry niemowląt i dzieci, a także osób ze skórą wrażliwą lub alergiczną, ponieważ nie wywołuje niepożądanych skutków ubocznych takich jak podrażnienia i uczulenia. To sprawia, że stanowi również powszechny składnik kosmetyków dla osób z cerą wrażliwą.

Wykorzystywany jest również w produkcji środków kosmetycznych takich jak: pasta do zębów, kremy do rąk, preparaty do higieny intymnej oraz kosmetyki po goleniu

Stanowi też popularny składnik szamponów przeciwłupieżowych i do włosów przetłuszczających się ze względu na właściwości przeciwgrzybicze. To tylko potwierdza, że bisabolol wykorzystywany jest w branży kosmetycznej na szeroką skalę, nie tylko jako składnik kremów pod oczy. Wybierany jest przez firmy, które stawiają na jakość oraz naturalne pochodzenie swoich produktów, jak i brak sztucznych dodatków.

Bisabolol – pochodzenie i sposób pozyskiwania

Bisabolol to naturalny składnik aktywny, który otrzymywany jest przede wszystkim z roślin. Głównie z olejku rumianku oraz lawendy, zdecydowanie rzadziej z pączków topoli. Aby go otrzymać, należy go oddzielić od innych związków roślinnych w sterylnych warunkach laboratoryjnych.

Uwaga!

TERAZ na stronie garisell.pl na hasło rabat10 otrzymasz 10% rabatu na krem na worki pod oczami Garisell Eye. Kliknij i sprawdź!


Bibliografia

1. Sobczak-Żmuda K., Pasker B., Sosada M., Kwas hialuronowy i jego pochodne jako składniki współczesnych produktów leczniczych, kosmetyków i suplementów diety, 2014
2. Osminina N., Odmładzanie twarzy, 2014

7 głosów

Komentarze

magda sz. - 2021-06-06 12:30:42

widze ze garisell ma bisabolol i pytanie do posiadaczy tego kremu pod oczy - dziala on?

chimera - 2021-05-24 17:02:30

botoks nie jest tylko na zmarszczki, ale też właśnie na cienie. jeżeli ktoś chce sobie coś takiego zrobić to czemu nie? są też opcje by np. leczyć cienie pod oczami bez użycia igły itp. .., ale jak chce to czemu ma nie robić?

Beciula - 2021-05-19 11:27:34

Może i nazwa wydaje się być śmieszna, ale najważniejsze jest działanie. U mnie się sprawdza i z tego co widzę po artykułach na google to ma ten składnik zrobione jakieś badania naukowe pod tym kątem :)

papaya - 2021-05-12 08:42:44

pierwszy raz slysze o takim skladniku, faktycznie on jest taki dobry? wogole smieszna nazwa haha.

Opinie o Garisell Eye - od naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊